Wat zijn Can Am Spyders en Rykers?
Can Am Spyders en Rykers zijn driewielige motoren die door BRP op de markt worden gebracht. De machines kenmerken zich door hun specifieke vormgeving, met één achterwiel en twee voorwielen die wijd uit elkaar geplaatst zijn. Deze configuratie wordt ook wel aangeduid met de term ‘reversed trike’. Dit omdat een trike doorgaans twee achterwielen en één voorwiel heeft, precies omgekeerd dus. Tussen de voorwielen bevindt zich een opbergruimte, de zogenaamde ‘frunk’ (een samentrekking van de woorden ‘frontal trunk’, voorgeplaatste kofferbak).
Op deze pagina vind je wat meer informatie over de verschillende modellen die door BRP onder de merknaam Can Am op de markt zijn gebracht.
Over Can Am / BRP
Bombardier is een grote, bekende Canadese fabrikant van vliegtuigen en treinen. De naam Bombardier zou wellicht herkenning kunnen oproepen; de NS is al jaren klant van Bombardier. Veel van het materieel wat op het Nederlandse spoor rondrijdt of in het verleden heeft gereden is gebouwd door Bombardier.
BRP staat voor Bombardier Recreational Products, en is het consumentenmerk van Bombardier. BRP bestaat zelf weer uit een aantal verschillende afdelingen, waaronder o.a. Sea-Doo (waterscooters), Ski-Doo (sneeuwscooters), Can Am Off-Road (buggy’s en quads), Can Am On-Road (twee- en driewielige motorvoertuigen), en Rotax (motorblokken).
Can Am is dus de ‘rijdende’ afdeling van BRP, en de Spyder en Ryker zijn Can Am voertuigen voor op de verharde weg. Can Am is ooit begonnen als fabrikant van crossmotoren, maar het merk is in de jaren 70 ter ziele gegaan. Rond 2010 heeft BRP het merk Can-Am weer nieuw leven ingeblazen met de introductie van de eerste Spyder onder de merknaam Can Am.
Overigens levert Can Am tegenwoordig ook weer (elektrische) tweewielige motorfietsen, maar die behoren niet tot onze doelgroep. Can Am Rijders Nederland beperkt zich tot de driewielige motorvoertuigcategorie, waar op dit moment de verschillende Spyder- en Ryker modellen toe behoren.
Can Am Spyder RS
Dit is de eerste Spyder die door Can Am op de markt gebracht werd, en markeerde zodoende het ontstaan van een geheel nieuwe categorie motorvoertuigen met als belangrijkste kenmerk de toen nog ongebruikelijke configuratie van twee voorwielen en één achterwiel. Deze categorie werd door Can Am aanvankelijk aangeduid als ‘Roadster’. Omdat dit ook een categorie-aanduiding in de autowereld is wat voor verwarring kan zorgen, is in de loop van de tijd besloten om deze aanduiding los te laten. RS staat voor ‘Roadster Sport’. Deze typeaanduiding geeft aan dat de RS het equivalent is van de sportieve motorfiets. De zithouding is te vergelijken met die van een sport bike, sportieve, enigszins voorover gebogen houding waarbij de rijder met de handen op het stuur leunt en de knieën opgetrokken onder het lichaam heeft.
Can Am Spyder RT (eerste generatie)
Na de RS kwam de RT op de markt. De T in de typeaanduiding staat voor ‘Touring’, en dit model is dan ook het antwoord van Can Am op de zware toermotor, zoals bijv. de Honda Gold Wing. De zithouding is die van een toermotor, dus rechtop met de benen in een hoek van 90 graden. De RT is de meest luxueuze Can Am en is het topmodel van de modelreeks. Het is een echte toerbuffel, en kilometervreter waarop je moeiteloos lange afstanden kunt rijden. In 2020 is het model vernieuwd, waarbij de nieuwe versie niet langer is gebaseerd op de RS basis, maar is afgeleid van de nieuwere F3 reeks.
Can Am Spyder ST
Na de RT kwam de ST op de markt. Dit is een crossover tussen de RS en de ST. De letters ST staan voor Sport-Touring, en is het equivalent van de tweewielige sport-touring modellen. Net als bij de tweewielige versie houdt de zithouding het midden tussen die van een sportbike en een toermotor. De zit is enigszins rechtop. Niet zo rechtop als bij een toermotor, maar ook weer niet zo voorover gebogen als bij een sportbike. Bij de tweewielers is de sport-touring een redelijk populaire categorie, maar als driewieler kon dit model niet echt overtuigen. Het is dan ook de minst succesvolle model uit de modelreeks en is het kortst op de markt geweest. Met deze typeaanduiding is tevens de aanduiding ‘Roadster’ losgelaten.
Can Am Spyder F3
In 2015 kwam de F3 op de markt. Dit model breekt met de vormgeving zoals die tot dat moment was gehanteerd. De F3 heeft een duidelijk ander uiterlijk dan de voorgaande modellen, die grote overeenkomsten in de vormgeving hadden. F3 staat voor: Fun on three wheels, en het is duidelijk: dit model moet de funfactor terug brengen in het Can Am rijden na het mindere succes van de ST. De F3 heeft een zitpositie die een stuk lager is dan de andere modellen, en die lijkt op de zitpositie van een cruiser/chopper. Door de lage zitpositie zit je niet óp, maar meer ín het voertuig, en de benen steken naar voren waardoor er een heel andere rij-dynamiek ontstaat met een -inderdaad- hoge funfactor. Maar deze zitpositie biedt ook meer comfort en het rijden van langere ritten is dan ook geen enkel probleem, zeker als de F3 is voorzien van een ruggensteun, die als optie verkrijgbaar is.
De F3 is Can Am’s meest succesvolle model en is nog steeds leverbaar. De F3 reeks omvat verschillende modellen, t.w. de F3 (basis uitvoering), de F3S (sportievere versie) en de F3T(ouring) en F3L(imited). De laatste twee zijn tourversies van de F3, die daarmee een alternatief vormen voor de RT.
Can Am Ryker
In 2019 kwam de Ryker op de markt. De Ryker is een compleet nieuw ontwikkelt model, dat aan de onderkant van de Spyder modelreeks wordt gepositioneerd. De Ryker is dan ook bedoeld als instapmodel en het doel is om Can Am rijden voor meer mensen bereikbaar te maken. De zitpositie is vergelijkbaar met die van de F3, dus een lage zit met de benen naar voren.
Doordat de machine een cardanaandrijving heeft, in plaats van de snaaraandrijving die bij de Spyders gebruikt wordt, is de Ryker ook het eerste model wat geschikt is voor het rijden op onverharde wegen met steenslag of gravel. Door de open snaaraandrijving is de Spyder daar niet geschikt voor. Dat, in combinatie met de CVT (Continue Variabele Transmissie) maakt de Ryker tot het model met de hoogste funfactor. Door zijn compacte ontwerp (en mogelijk ook door de lagere prijs) blijkt de Ryker ook populair te zijn onder de vrouwelijke rijders.
De Ryker is er in drie varianten, t.w. de Ryker 600, de Ryker 900 en de Ryker 900 Ralley. Kenmerkend voor de Ryker is dat de body panels gecustomized kunnen worden. Can Am levert een grote sortering body panels in allerlei kleuren zodat iedereen zijn Ryker een persoonlijk tintje kan geven.
Can Am Spyder RT (tweede generatie, modeljaar 2020)
In 2020 is de Can Am Spyder RT volledig vernieuwd. Het nieuwe model is niet langer gebaseerd op het oude RS platform, maar heeft hetzelfde onderstel als de F3. Van achteren vertoont het lijnenspel duidelijke overeenkomsten met de F3T / F3L, en ook deelt de nieuwe RT een aantal onderdelen met de F3. Zo is de topcase dezelfde als op de F3 Limited.
Gebleven zijn de typische RT kenmerken, zoals het zadel en het in hoogte verstelbare windscherm. Ook het front doet qua styling nog denken aan de oude RT. Met de introductie van de nieuwe RT is de technologie van de eerste generatie Spyders volledig uit gefaseerd.
Volgens BRP zou het bij dit model niet meer nodig zijn om allerlei aftermarket modificaties aan te brengen, omdat de nieuwe RT af fabriek al van alle opties is voorzien. In de praktijk zijn er voor het nieuwe model echter ook weer de nodige (third-party) aftermarket opties verkrijgbaar.